ΚΥΔΩΝΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

Νοστιμότατες και υγιεινές συνταγές από τον Chef Κωνσταντίνο Χαλδαίο

 


ΥΛΙΚΑ

· 4 μεγάλα κυδώνια

· 1 λεμόνι

· 4 κ.σ. ελαιόλαδο

· 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

· 300 γρ. κιμά χοιρινό (μπούτι)

· ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη

· ¼ κ.γ. γαρύφαλλo τριμμένo

· 2 φύλλα δάφνης

· ½ κ.γ. κάρδαμο

· ½ κ.γ. κόλιανδρο

· 3 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης

· 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες

· 5 βρασμένα & χοντροκομμένα κάστανα

· ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

· ½ φλ. χυμό πορτοκάλι

· ½ φλ. φρέσκο μαϊντανό

· 2/3 φλ. νερό

· ½ κ.σ. μαύρη ζάχαρη

· Χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

· Αλάτι & πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τον πάτο των κυδωνιών για να στέκονται και το καπάκι τους. Το καπάκι το κρατάμε για να τα σκεπάσουμε, όταν θα τα γεμίσουμε. Με τον αποπυρηνωτή καθαρίζουμε εσωτερικά τα κυδώνια από τα κουκούτσια και βγάζουμε με μαχαιράκι ή παριζιέν ή τον αποφλοιωτή πατάτας μέρος από την ψίχα τους για να δημιουργήσουμε μια κοιλότητα για τη γέμιση. Την ψίχα την κρατάμε για να την χρησιμοποιήσουμε μετά. Ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού τα καθαρισμένα κυδώνια για να μη μαυρίσουν.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε τον κιμά και τα φύλλα δάφνης. Ρίχνουμε την ψίχα των κυδωνιών και τα βρασμένα κάστανα μέσα στο τηγάνι. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τον χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού, την κανέλλα, το γαρύφαλλο, τον κόλιανδρο, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο, λίγη ζάχαρη, τις

σταφίδες, τα φιστίκια Αιγίνης και το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και όταν ο κιμάς ασπρίσει και εξατμιστούν τα πολλά υγρά του, αφαιρούμε τις δάφνες και είναι έτοιμος.

Γεμίζουμε τα κυδώνια με τον κιμά. Τα ξεχειλίζουμε με την γέμιση, γιατί στο μαγείρεμα τα κυδώνια θα χάσουν μέρος από τα υγρά τους και ο κιμάς θα βυθιστεί. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους και τα φουρνίζουμε για 45 - 60 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.

Close

Ενημέρωση

Το foodeat.gr προς το παρόν εξυπηρετεί online παραγγελίες μόνο για την Αττική.